gammel brostein

– Kjenner ikke rettighetene sine

- Unge svensker i utelivsbransjen er de mest sårbare, sier Djevet Hisenaj. Foto: Unlisted Sightings' Photostream / Flickr.

Unge svensker blir utnyttet av arbeidsgiver.

– Vi har merket en kraftig økning i antall henvendelser fra unge svensker i Bergensområdet som har blitt utnyttet av sine arbeidsgivere, sier leder i Hordaland Hotell- og Restaurantarbeiderforening, Djevet Hisenaj, til Brostein.

Fagforeningslederen forteller at han har sett tilfeller hvor unge svensker har jobbet gratis i 14 dager i håp om å bli fast ansatt. Etter to uker får de derimot beskjed om at de ikke får stillingen, men at arbeidsgiver skal la høre fra seg.

– Mange henvender seg til oss, men tør ikke stå frem av frykt for å miste jobben, sier Hisenaj.

Ikke fagorganiserte

Det er spesielt i Bergens utelivsbransje svensker er sårbare for useriøse arbeidsgivere, skal vi tro Hisenaj. Han skylder på manglende fagorganisering.

– Halvparten av svenskene i utelivsbransjen er ikke fagorganiserte. Dersom de organiserer seg, mister de retten til personalpils og andre frynsegoder som utelivsbransjen lokker med. Bransjen er kjent for å operere med egne priser for sine ansatte, og er derfor et attraktivt sted å jobbe.

Saken hadde vært en helt annen dersom svenskene hadde hatt fagbrev, mener Hisenaj.

– Da hadde de hatt kunnskap om lovverket, og bransjen hadde vært nødt til være mer seriøs.

Han frykter svenskers manglende bevissthet over rettighetene sine kan føre til at den norske arbeidsmodellen svekkes.

– Og arbeidsmiljøloven skal gjelde for alle, slår han fast.

Vil tjene mest mulig

Omlag hver tiende ansatte i hotell-, restaurant- og utelivsnæringen i Hordaland er i dag en svensk arbeidstaker under 30 år. Dersom arbeidsledigheten i Sverige holder seg på samme nivå fremover forventes det flere svensker til Bergensområdet.

Julia Bergstrand (19) kjente ingen i Bergen, men skaffet seg likevel jobb. - Jeg ønsker å arbeide mest mulig, og ble kjempeglad da jeg fikk fulltidsstilling, sier hun. Foto: Katharina Nitter Gudmundsen

Julia Bergstrand (19) fra Norrkõping er én av mange svensker som har tatt turen til Bergen for å jobbe. Hun jobber ikke i utelivsbransjen, men på kafeen BIT på Galleriet. Der er over halvparten av de ansatte fra Sverige.

– 90% av dem som søker heltidsstilling hos oss er svensker i alderen 18-21 år, opplyser daglig leder Ottar Grønvold til Brostein.

For Bergstrand var lønnen en viktig årsak til at hun valgte å jobbe i Norge. Mens hun i Sverige ville tjent ca. 80 norske kroner i timen (90 SEK), tjener hun nå 110 kroner timen.

Svenske Cecilia Marrti ( 21) er butikksjef på BIT. Hun er enig med Bergstrand.

– Ja, jeg er kjempefornøyd med lønnen her. Den er mye bedre enn i Sverige.

Det fristende lønnsnivået og muligheten for å arbeide i relativt korte perioder er imidlertid en faktor som i følge Hisenaj gjør at unge svensker ikke tenker over sine rettigheter som arbeidstakere.

– De kommer jo hit på grunn av én ting, og det er for å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid. Så skal de tilbake til Sverige igjen etterpå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *